Műholdkép

Fent keresünk, lent kutatunk.

A hely Magyarországon, ahol a műholdakat keresték
Ha a műholdat követed, megtudod, hogy hol vagy. Így lett GPS a világban.

kgo.png

Műholdképen keresni időnként izgalmas játék. Főleg ha azt a helyet találod meg, amiről kiderül, hogy ott meg pont a műholdakat skubizzák.

Sok évvel ezelőtt már hallottam erről az intézetről, majd nemrég ismét beleakadtam, mikor a keresőóriás műholdnézetében vadásztam újabb izgalmas helyekre. Ez az ország tele van érdekes helyekkel, és ez a blogom indításakor nem is lehetne stílszerűbb start.

A paraboloid formájú épületet 1976-ban adták át Penc határában azzal a céllal, hogy az ország dedikált űrkutatási célú intézményének adjon otthont. Az űrkutatás nem csak a csillagok kémleléséből áll, rengeteg hasznos információt kaphatunk műholdak vizsgálatával a Föld rejtélyeiről is.

A kezdeti időkben optikai megfigyeléseket végeztek, ami talán a legizgalmasabb feladat lehetett a hőskorszakban. Konkrétan műholdakat vizsgáltak.

kgo-1.png

Az űrben keringtek olyan speciális műholdak, melyek borítása tükrös, vagy prizmás volt, a fény megcsillant rajtuk, így a megfigyelőházakban elhelyezett objektívekkel lehetett a holdak sebességét vizsgálni. Mivel ismert volt a megfigyelőház pozíciója, a sebességet, távolságot és egyéb pályaadatokat hozzátéve meg lehetett határozni a hold pozícióját. Ha ezt megfordítjuk, akkor máris a mai GPS működést kapjuk meg. Később ezek a megfigyelőházak lézerágyúval is fel voltak szerelve, melyekkel ezeket a speciális műholdakat lehet "meglőni", a visszaverődő fény késését felhasználva pedig még pontosabb adatokat kaphattak.

Tehát ez volt a mai GPS technika előkutatása. Az intézet számos nemzetközi programban vett részt. Ilyen volt a 80-as években Ausztriával közös project, mely már Doppleres méréssel ment végbe. A műholdak különböző jeleket sugároztak, mozgásuk közben pedig a frekvencia változik. Olyan ez, mint mikor elhúz mellettünk egy mentőautó, a szirénája egyre mélyül, ahogy távolodik tőlünk. Ez a Doppler-effektus. Ebből aztán távolsági adatokat is képesek voltak számolni, geodéziai szempontból akár deciméteres pontossággal (ezt persze napokig tartó utófeldolgozással).

kgo-2.png

Aztán persze ennek egyértelmű folytatása lett a GPS, amit ma már mindenki ismer, benne van szinte minden telefonban. A KGO több városban tart fent referencia-állomásokat, amik jellemzően Földhivatalok tetején található GPS antennák és vevők. Ezek segítségével a földmérők ma már cm pontossággal képesek mérni pillanatok alatt, nincs napokig tartó utófeldolgozás, kukucskálás a rejtélyes mérőkészülékbe. Odaállnak a  kütyüvel, puff, meg is van a mérés. És mindezzel még termelnek is, tehát a kutatás nem csak viszi, hanem hozza is a pénzt.

kgo-3.png

Akit részletesebben érdekel a geodézia űrrel való kapcsolata, az előre egyeztetett időpontban meg is látogathatja az Obszervatórium kiállítását, ahol a tablók mellett egy rakat kütyüt is megcsodálhat. Nem rossz kirándulás, nagyon szép környéken helyezkedik el ez a fentről (is) érdekes épület.

 

Képek: sgo-penc.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://muholdkep.blog.hu/api/trackback/id/tr2014234947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Műholdkép

Sokszor keresgélek érdekes helyeket az interneten műholdkép alapján túrákhoz, motoros túrákhoz. Találok is nem egyet, amit aztán igyekszem körbejárni.

Friss topikok

  • zuiko: És sajnos sosem lesz vége, ilyenek a földrajzi adottságok. A kisvasútnál ez pl 2010-ben volt: www.... (2019.03.11. 12:00) Kráter az erdőben
  • Karfiol: @geegee: Úgy bárki ki tudja találni ;) (2019.02.26. 00:17) 3+1 műholdkép Budapestről
  • Karfiol: @népszopás: Köszönöm! (2018.10.11. 07:41) Rejtélyes körök

Címkék

bánya (1) bomba (1) Budapest (1) csillagkapu (1) Diósjenő (1) doppler (1) erdő (1) fömi (1) geodézia (1) gps (1) háború (1) Kemence (1) kgo (1) körök (1) motoros túra (1) műhold (2) nyomozás (1) optika (1) penc (1) repülő (1) sportpálya (1) szén (1) túra (2) utazás (3) villamos (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása